Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ


Με βάση τις αλλαγές που εισάγει ο Καλλικράτης στους Δήμους και με δεδομένες τις νέες δομές που δημιουργούνται είναι σημαντική η διαμόρφωση νέων πολιτικών για την υιοθέτηση και χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Δήμο.  Παρακάτω περιγράφονται οι βασικοί πυλώνες μιας τέτοιας αντίληψης με στόχο τόσο την πιο αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου όσο και την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση του δημότη.

1.
Ανοικτά Δεδομένα
Ο Δήμος ως δημόσιος φορέας είναι διαχειριστής δημόσιας πληροφορίας.

Γεωχωρικά δεδομένα που σχετίζονται με ιδιοκτησίες, επιχειρηματικότητα, δεδομένα που σχετίζονται με αποφάσεις, έργα, που καθορίζουν την ανάπτυξη και την πορεία του Δήμου. Δεδομένα που μπορούν να αποτελέσουν τόσο μοχλό ανάπτυξης όσο κυρίως μέσο διαφάνειας, παράγοντα απαραίτητου επίσης για την ανάπτυξη. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν ίσως ένα από τα πιο  σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Δήμου και είναι επίσης σημαντικό να αντιληφθούμε ότι τα δεδομένα αυτά αποτελούν δημόσια δεδομένα άρα διαθέσιμα δεδομένα. Είναι προφανές ότι η διάθεση των δεδομένων είναι πρωταρχικής σημασίας πολιτική απόφαση και μάλιστα με ανοικτό τρόπο προς τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις. Τα οφέλη θα ήταν μεγάλα σε πολλαπλούς τομείς από την μείωση κόστους λειτουργίας του δήμου, την μείωση του κόστους ανάπτυξης επιχειρήσεων όσο και θέματα διαφάνειας και ενημέρωσης του πολίτη.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ : Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΙΩΠΗΛΩΝ


Του Γιώργου Γραμματικάκη

"Οι Σειρήνες όμως έχουν ένα όπλο πιό φοβερό και από το τραγούδι: τη σιωπή τους. Και πιθανότερο, παρόλο που δεν έτυχε ποτέ, θα ήταν να γλυτώσεις από το τραγούδι τους, παρά από τη σιωπή τους."
Φράντς Κάφκα, Η σιωπή των σειρήνων

Καθώς η κρίση απλώνει βαριά την σκιά της στην χώρα και τις ψυχές μας, πολλοί προσπαθούν να προδικάσουν το μέλλον. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι θα υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις, άλλοι πάλι ότι η απάθεια θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί.

Ενώ όμως μια κλασική επανάσταση δεν είναι ανάμεσα στα ενδεχόμενα -ούτε οι συνθήκες υπάρχουν, ούτε ο εχθρός είναι ορατός- εγώ οραματίζομαι από παλιά μια άλλη επανάσταση. Μια επανάσταση διαφορετική από όσες περιγράφουν τα βιβλία, από όσες απεικονίζουν στις ταινίες τους οι σκηνοθέτες. Την ανάγκη της μάλιστα διατύπωσα πολλά χρόνια πριν. Kαθώς όμως περνά ο καιρός αυτή η άλλη επανάσταση, που οραματίζομαι, κερδίζει διαρκώς σε περιεχόμενο και ορμή.