Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Κατήργησαν τους μεσάζοντες μέσω του...Διαδικτύου


Παραγωγοί πατάτας στην Πιερία
Κατήργησαν τους μεσάζοντες μέσω του...Διαδικτύου!

Mέσω του Διαδικτύου μια ομάδα εθελοντών από την Κατερίνη αποφάσισε να καταργήσει τους μεσάζοντες και να βοηθήσει τόσο τους παραγωγούς πατάτας όσο και τους καταναλωτές.
Την ιδέα την «έριξε» μια αντίστοιχη πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει στο «ΒΗΜΑ» ο Ηλίας Τσολακίδης, μέλος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης νομού Πιερίας, όπου περισσότεροι από 10 τόνους πατάτες Νευροκοπίου μοιράστηκαν στους περαστικούς από παραγωγούς της Δράμας.
Τότε σκοπός των παραγωγών ήταν να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι οι ελληνικές πατάτες παραμένουν αδιάθετες ενώ την ίδια στιγμή γίνεται εισαγωγή από την Αίγυπτο.
«Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς κάτι ανάλογο στην περιοχή μας, Πήραμε τηλέφωνο στον αγροτικό συνεταιρισμό στο Νευροκόπι και τους ζητήσαμε ονόματα παραγωγών τους οποίους παρακαλέσαμε να έρθουν στην Κατερίνη για να μας πουλήσουν πατάτες. Ρωτήσαμε πόσο θα κόστιζε το κιλό αν μας έφερναν ένα φορτηγό με 24 τόνους. Μας απάντησαν ότι θα μπορούσαν να μας φέρουν αυτή την ποσότητα αντί 23 λεπτών το κιλό. Τους είπαμε όχι, θα σας δώσουμε 25 λεπτά το κιλό», αναφέρει ο κ. Τσολακίδης.
Στη συνέχεια οι εθελοντές δημιούργησαν μια διαδικτυακή εφαρμογή όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να παραγγείλουν τις ποσότητες πατάτας που επιθυμούσαν χωρίς την παρέμβαση κάποιου τρίτου. Η εφαρμογή άρχισε να λειτουργεί από χθες Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και μέσα σε δέκα μόνο ώρες οι παραγγελίες είχαν καλύψει την διατιθέμενη ποσότητα!
Η παράδοση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, από τις 09:00 το πρωί στην Κατερίνη. Το σημείο διανομής θα είναι το πάρκιν των δικαστηρίων στην οδό Φλέμινγκ στο κέντρο της Κατερίνης. Οι πατάτες θα διατεθούν κατευθείαν από τον παραγωγό, ο οποίος και θα κόβει τις νόμιμες αποδείξεις.

iefimerida.gr

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΜΑΣ

Πόσο πωλείται το κρητικό λάδι στην Ολλανδία

Όσο πουλάει ο παραγωγός το κιλό ελαιολάδου, τόσο αγοράζει ο Ολλανδός καταναλωτής τα 100 ml!
"Ξεπουλάμε τον πλούτο μας"-Πόσο πωλείται το κρητικό λάδι στην Ολλανδία

Σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων της Ολλανδίας είδα -επιτέλους- Ελληνικό, κρητικο λάδι.

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η τιμή που αγοράζει ο Ολλανδός είναι 2,8 ευρώ, όσο περίπου πουλάει και ο Ελληνας παραγωγός. Με την διαφορά πώς ο Ολλανδός, όπως δείχνει και η φωτογραφία, αγοράζει 100 ml ενω ο Έλληνας πουλάει ένα κιλό.

Γνωρίζοντας τον μόχθο του αγρότη της Κρήτης για να παράξει αυτό το ευλογημένο προιόν αναρωτιέμαι για τον ρόλο των συνεταιριστικων οργανώσεων και των κάθε λογής ενώσεων και κρατικών παρατρεχάμενων που όλα αυτά τα χρόνια ευτέλισαν την αξία και τον κόπο του αγρότη και παραγωγού.

Στην Ελλάδα του μνημονίου και της κρίσης ίσως θα'πρεπε να αρχίσουμε να αναζητούμε τα πραγματικά αίτια που μας οδήγησαν ως εδώ. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας (είμαστε στην 90η θέση, 10 μονάδες πίσω και απο την γείτονα Αλβανία), η ποινικοποίηση της τοπικής επιχειρηματικότητας και η προσκόλυση σε κρατικοδίαιτα, ανατολικου τύπου οικονομικά μοντέλα μας κρατάνε δέσμιους και εξαρτημένους με ελάχιστα περιθώρια αυτοτελούς εξόδου απο την κρίση.

Ίσως κάποτε να κατανοήσουμε οτι η διαφορά των 25 ευρώ που επικαρπώνεται ο κάθε Ολλανδός μεσάζων εις βάρος του Ελληνα μικροπαραγωγού δημιουργει αθροιστικά το έλλειμα τρεχουσών συναλαγών και τις υψηλές ανάγκες δανειοδότησης που μας έφεραν ως εδώ. Και ισως δουμε την πραγματικη αξια απο τόν  πλούτο του νησιού σε γεωργικά προιόντα, τουρισμό και υπηρεσίες που τόσο εύκολα ξεπουλάμε σαν πρώτη ύλη στους μεταπράτες της περιουσιας μας.

Γ.Μ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : http://www.cretalive.gr/new/74854/polites/Xepoulame_ton_plouto_mas-Poso_poleitai_to_kritiko_ladi_stin_Ollandia

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΓΕΙ!!!

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Η σκέψη μας εδώ στο protagon είναι πολύ απλή. Αν κάθε Έλληνας καταφέρει μέσα στο 2012 να αγοράσει ελληνικά προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόρασε πέρυσι, τότε θα προστεθεί στην προβληματική ελληνική οικονομία το αστρονομικό ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ολόκληρο το περιβόητο ΕΣΠΑ που υποτίθεται ότι θα αναζωογονούσε τη χώρα, είναι 18 δισεκατομμύρια για τέσσερα χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η είσοδος 12 δις ευρώ τον χρόνο στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα; Τι σημαίνει σε επενδύσεις, σε νέες θέσεις εργασίας; Σε πολύπλοκα προβλήματα λοιπόν, χρειάζονται απλές λύσεις.

Στροφή στο ελληνικό τρόφιμο, στο ελληνικό ποτό, στροφή στον Έλληνα παραγωγό. Και σιγά-σιγά, στροφή στο ελληνικό ρούχο και το ελληνικό παπούτσι. Μην ψαρώνετε από τα πολυδιαφημισμένα ξένα προϊόντα, μη θεωρείτε μόδα την κατανάλωση τους. Οι πολυεθνικές του τροφίμου, του ποτού, του ρούχου, της συσκευής, μας έκαναν να τρώμε πλαστικά σαν Αμερικάνοι, να ντυνόμαστε σαν Βρεττανοί ή Ιταλοί, να πίνουμε σαν Γάλλοι, να γίνουμε γκατζετάκηδες σαν Γιαπωνέζοι. Η ματιά μας πρέπει να είναι ανοικτή στον κόσμο, αλλά όχι ως το σημείο να περιφρονήσουμε τους εαυτούς μας και να υιοθετήσουμε συμπεριφορές συλλογικής καταστροφής μας. Ως εδώ. Αξίζουμε πολύ περισσότερα και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές και ως αυτεξούσιοι πολίτες. 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : www.protagon.gr