Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

"Χρυσές" συμφωνίες με τους Ρώσους τη Δευτέρα

Ύψους 21 εκ. ευρώ οι συμφωνίες για την εξαγωγή τοπικών προϊόντων

Εκπρόσωποι 25 ρωσικών επιχειρήσεων θα βρίσκονται στην Κρήτη τη Δευτέρα, προκειμένου να συναφθούν οι πολυπόθητες και πολυαναμενόμενες συμφωνίες.

Με τον τρόπο αυτό, εισέρχονται και με τη βούλα στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας τα ποιοτικά Κρητικά προϊόντα, τα οποία ανοίγουν το δρόμο για τη σύναψη και άλλων συμφωνιών στο άμεσο μέλλον, απόρροια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης, που επενδύει στην εξωστρέφεια.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Επιταχυντής του CERN στην Κρήτη για τη θεραπεία του καρκίνου


Επιταχυντής του CERN στην Κρήτη για τη θεραπεία του καρκίνου


 
Επιταχυντής του CERN στην Κρήτη για τη θεραπεία του καρκίνου
Η ελληνική ομάδα του διεθνούς ερευνητικού κέντρου ίδρυσε το δίκτυο HERMES
Αν ο Ερμής, ο αγγελιαφόρος των ολύμπιων θεών, μπορούσε να κινείται ελεύθερα ανάμεσα σε δύο κόσμους, των αθανάτων και των θνητών, το νεοσύστατο δίκτυο CERN-HERMES, που φέρει το όνομά του, φιλοδοξεί να γεφυρώσει τα επιτεύγματα της επιστήμης με τις ανάγκες της κοινωνίας. Το πρώτο συνθετικό δεν είναι άλλο από το γνωστό μας CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ερευνα στη Σωματιδιακή Φυσική, ενώ το δεύτερο αποτελεί ακρωνύμιο του HEllenic Research network on Medical and novΕl technologieS. Αφορμή για τη δημιουργία του δικτύου στάθηκε η τυχαία γνωριμία δύο προσώπων το Πάσχα του 2011, του περιφερειακού συμβούλου Κρήτης και κατ’ επάγγελμα τουριστικού πράκτορα κ. Αλέξανδρου Κοκολάκη και της ερευνήτριας στο CERN δρος Ευαγγελίας Δημοβασίλη, που ζει και εργάζεται στη Γενεύη τα τελευταία 11 χρόνια. Στην πρώτη τους εκείνη συνάντηση δεν ήταν μόνο ο μαγικός κόσμος της επιστήμης που μονοπώλησε το ενδιαφέρον, αλλά και τα ανταποδοτικά οφέλη της χώρα μας από τη συμμετοχή στον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό του κόσμου.

Η Ελλάδα έγινε το 1953 ένα από τα 11 ιδρυτικά κράτη-μέλη του CERN, συμμετέχοντας με τους επιστήμονές της στο πανανθρώπινο, όπως εξελίχθηκε, εγχείρημα, που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε μερικά από τα βαθύτερα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. «Αυτό που άναψε μέσα μου τη φλόγα για τη γέννηση του CERN-HERMES είναι ότι η ετήσια συνδρομή της χώρας μας για τη συμμετοχή της στο CERN ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ κι όμως η κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται τα ανταποδοτικά οφέλη από τη σημαντική επιστημονική πρόοδο που επιτυγχάνεται εκεί» λέει στο «Βήμα» ο κ. Αλέξανδρος Κοκολάκης.