Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ –ΑΝΤΙΛΟΓΙΑΣ

Η εμπειρία όλων των συμμετεχόντων σε Αγώνες Ρητορικής περιγράφεται ως «γεμάτη ένταση», ως «ευκαιρία για έκφραση και επικοινωνία», ως «πνευματική πρόκληση». Όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το χώρο εντυπωσιάζονται από την αφοσίωση και το πάθος που επιδεικνύουν όλοι, μαθητές, κριτές, οργανωτές, για την προετοιμασία, τη συμμετοχή και την πιθανή τελική νίκη. Ο λόγος είναι απλός: Υφίσταται μια βαθιά ανάγκη για ελεύθερη και ουσιαστική σκέψη, για γόνιμο διάλογο, για αποτελεσματική επικοινωνία, για εποικοδομητική συνεργασία, για ανάπτυξη και αξιολόγηση της κριτικής και δημιουργικής σκέψης. Και όλα αυτά σε ένα επίπεδο που ξεφεύγει από τις τυπικές περιγραφές των αναλυτικών προγραμμάτων και που συνδέεται με την πραγματικότητα και την καθημερινότητα.
Οι Κανόνες των αγώνων είναι οι ακόλουθοι: Οι μαθητές μπαίνουν σ’ ένα ρόλο. Προετοιμάζονται για τα θέματα που θα συζητήσουν περίπου για 20 λεπτά πριν τον αγώνα, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υπερασπιστούν τη θέση που τους δόθηκε (π.χ. η μία ομάδα είναι υπέρ της θανατικής ποινής και η άλλη κατά), υιοθετούν το κατάλληλο ύφος (σοβαρό και ευγενικό, αυστηρό και γεμάτο αυτοπεποίθηση) και απευθύνονται σε αντιπάλους και κοινό παρουσιάζοντας με έναν αισθητικά άρτιο λόγο την επιχειρηματολογία τους. Το κοινό χειροκροτεί την προσπάθεια όλων, προβληματίζεται με όσα ακούει και, πιθανόν, διαμορφώνει την ήδη υπάρχουσα ή και μια διαφορετική άποψη. Θα έλεγε κανείς ότι το μεγαλείο της αρχαίας Πνύκας αναβιώνει μέσα στις τάξεις και ότι οι μικροί ρήτορες προετοιμάζονται για τη μελλοντική τους ενεργό συμμετοχή στα κοινά.
Αξιολογούνται οι ομιλητές ως προς το περιεχόμενο, τη δομή, την εκφορά του λόγου. Κριτές είναι οι καθηγητές των άλλων σχολείων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η διαδικασία ανατροφοδότησης, που επιτυγχάνεται μέσω της συζήτησης για όσα ακουστήκανε, για τις επιλογές και τα στρατηγικά λάθη στα οποία υπέπεσαν οι μαθητές σε συνεργασία με τους καθηγητές τους μετά το τέλος του αγώνα.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: