Οι φορείς που εμπλέκονται στον "υποβρύχιο" τουρισμό δηλώνουν πως η χώρα μας έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει η "Καραϊβική της Ευρώπης". 75.000 δύτες έχουν επισκεφθεί το φετινό καλοκαίρι τις ελληνικές θάλασσες-200.000 οι κρατήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Με 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής (σχεδόν το 35% ολόκληρης της Μεσογείου) και 3.500 νησιά και βραχονησίδες, η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει "Καραϊβική της Ευρώπης". Αυτό υποστηρίζουν οι φορείς που εμπλέκονται στον καταδυτικό τουρισμό, ζητώντας από την πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία να επισπεύσουν τη διαδικασία για τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να χωροθετηθούν και να λειτουργήσουν τα πρώτα καταδυτικά πάρκα στη χώρα μας.Αν και η ελληνική επικράτεια διαθέτει 270.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας, με άριστο κλίμα και ζεστά νερά κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, ο καταδυτικός τουρισμός διανύει προς το παρόν τα νηπιακά του βήματα. Μέχρι το 2005 οι ερασιτεχνικές καταδύσεις απαγορεύονταν εν πολλοίς στην ελληνική επικράτεια, κυρίως για λόγους προστασίας ενάλιων αρχαιοτήτων. Πριν από έξι χρόνια έγινε το μεγάλο βήμα, και διά νόμου απελευθερώθηκαν τα ελληνικά νερά για τους απανταχού αυτοδύτες. Η κίνηση αυτή έδωσε μεγάλη ώθηση.
Τα 80 καταδυτικά κέντρα και σχολές που λειτουργούσαν τότε σε όλη την Ελλάδα έχουν γίνει σήμερα 200. "Φέτος έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας 75.000 δύτες, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να φτάσουν τους 200.000, σύμφωνα με τις κρατήσεις. Η δημιουργία καταδυτικών πάρκων θα μας δώσει ένα ακόμη σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί", εξηγεί ο Γιώργος Τζανάκης, υπεύθυνος του Καταδυτικού Οδηγού Ελλάδος.
"Υπάρχει μια σαφέστατη ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, αλλά όχι στον βαθμό που θα μπορούσε να είναι στη χώρα μας", σχολιάζει ο βιολόγος-ιχθυολόγος, Κώστας Κούτσης, και αντιπρόεδρος της Ενωσης Φίλων Καταδυτικών Πάρκων "Τριαιναστήρ". Κι αυτό επειδή η Ελλάδα έχει αρκετά πλεονεκτήματα απέναντι σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Κύπρος και η Μάλτα που απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από την πίτα του καταδυτικού τουρισμού στη Μεσόγειο. Εχουμε τεράστια και πολυσχιδή ακτογραμμή με καταπληκτικούς βυθούς, ζεστά, πολύ διαυγή και φιλόξενα νερά (δεν έχουμε επικίνδυνα είδη καρχαριών), περισσότερα από 600 ναυάγια, υποβρύχιες αρχαιότητες κ.λπ.
Το κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ψαριών. Η υπεραλίευση έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων, με αποτέλεσμα να είναι αντίστοιχα μειωμένο και το καταδυτικό ενδιαφέρον των τουριστών που αναζητούν πλούσια υποθαλάσσια ζωή.
"Το μόνο που χρειάζεται είναι να προστατευτούν ορισμένες περιοχές, ώστε να επιστρέψουν τα ψάρια. Γι' αυτό πρέπει να χωροθετηθούν καταδυτικά πάρκα, εντός των οποίων απαγορεύεται η αλιεία, ερασιτεχνική και επαγγελματική", σημειώνει ο Αντώνης Χαλκέας, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Επαγγελματιών Κατάδυσης. Ο νόμος του 2005 προβλέπει τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων, αλλά παραπέμπει σε νέα ρύθμιση. Μέχρι σήμερα, η ρύθμιση αυτή που απαιτεί συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων (κυρίως των πρώην Ναυτιλίας, Τουρισμού, Περιβάλλοντος) δεν έχει προχωρήσει.
Αν και έχουν περάσει έξι χρόνια από την ψήφιση του νόμου, συνεργάτες του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργου Νικητιάδη, διαβεβαιώνουν πως η προώθηση των καταδυτικών πάρκων δεν έχει εγκαταλειφθεί και πως η σχετική νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται "υπό εξέλιξη". Λένε μάλιστα πως σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν επισκέψιμες διάφορες υποβρύχιες θέσεις με αρχαιολογικό υλικό.
Δύο δισ. και πλέον ο ετήσιος τζίρος
Ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια οι αυτοδύτες στην Ευρώπη
Ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια οι αυτοδύτες στην Ευρώπη
Εντονο ενδιαφέρον υπάρχει από ιδιώτες επενδυτές και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων σε διάφορες περιοχές.
"Τα καταδυτικά πάρκα είναι ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά είναι σωτήρια εξέλιξη, καθώς εξασφαλίζουν τουρισμό υψηλού οικονομικού επιπέδου για σχεδόν 12 μήνες τον χρόνο. Οι καταδύτες και οι συνοδοί τους μπορούν να υποστηρίξουν διάφορες δραστηριότητες πάνω στα νησιά και να δώσουν δουλειές στους ντόπιους σε ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης", τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, Λευτέρης Κεχαγιόγλου.
Οι αυτοδύτες στην Ευρώπη αυξάνονται κάθε χρόνο και ξεπερνούν ήδη τον αριθμό των 3,5 εκατομμυρίων, από τους οποίους εκτιμάται ότι το 70% επιλέγει μεσογειακούς προορισμούς.
Ο ετήσιος τζίρος υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, καθώς περισσότεροι από 800 χιλιάδες Ευρωπαίοι αυτοδύτες πραγματοποιούν ένα ταξίδι με 7 έως 10 διανυκτερεύσεις κάθε χρόνο.
Διεθνείς μελέτες για το προφίλ των ερασιτεχνών δυτών δείχνουν πως είναι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και δεν διστάζουν να ταξιδεύουν συχνά ακόμη και σε πολύ μακρινούς προορισμούς.
Αρκετά νησιά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μέσω των τοπικών αυτοδιοικήσεών τους, για να φιλοξενήσουν πάρκα. "Εχουμε μια περιοχή μεταξύ Σικίνου και Ιου αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη η νομοθετική ρύθμιση.
Για μας το καταδυτικό πάρκο θα ήταν σημαντικός μοχλός ανάπτυξης", σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος Σικίνου, Κώστας Χαμπίμπης. Ενα από τα ζητούμενα της αναμενόμενης νομοθετικής ρύθμισης είναι υπό ποιες προϋποθέσεις θα παραχωρούνται προς εκμετάλλευση θαλάσσια οικόπεδα. "Στις εταιρείες που θα συσταθούν για τη λειτουργία των πάρκων προτείνουμε να έχουν ποσοστό συμμετοχής οι κοινωνικοί και επιχειρηματικοί φορείς του τόπου, όπως ο δήμος, οι αλιείς, οι ξενοδόχοι κ.λπ. ώστε να επιτευχθεί ισόρροπη ανάπτυξη, σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα του κάθε νησιού", σημειώνει ο κ. Κεχαγιόγλου.
Τα πάρκα
Τα καταδυτικά πάρκα είναι προστατευμένες θαλάσσιες εκτάσεις, κλειστές σε κάθε είδος αλιείας. Εντός των πάρκων :
Τα καταδυτικά πάρκα είναι προστατευμένες θαλάσσιες εκτάσεις, κλειστές σε κάθε είδος αλιείας. Εντός των πάρκων :
- Η μέση βιομάζα (ή βάρος) όλων των υποθαλάσσιων ειδών πανίδας και χλωρίδας είναι μεγαλύτερη κατά 400%.
- Η μέση πυκνότητα των πληθυσμών (αριθμός ατόμων) κάθε είδους είναι κατά 300% μεγαλύτερη.
- Η βιοποικιλότητα (διαφορετικά είδη υδρόβιων οργανισμών) είναι 70% μεγαλύτερη.
- Το μέσο μέγεθος των ψαριών είναι κατά 80% μεγαλύτερο.
- Η αναπαραγωγική ικανότητα όλων των ειδών είναι κατά πολλές φορές (μέχρι και 17 φορές σε ορισμένα είδη ψαριών) μεγαλύτερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου