Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΜΑΣ

Πόσο πωλείται το κρητικό λάδι στην Ολλανδία

Όσο πουλάει ο παραγωγός το κιλό ελαιολάδου, τόσο αγοράζει ο Ολλανδός καταναλωτής τα 100 ml!
"Ξεπουλάμε τον πλούτο μας"-Πόσο πωλείται το κρητικό λάδι στην Ολλανδία

Σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων της Ολλανδίας είδα -επιτέλους- Ελληνικό, κρητικο λάδι.

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η τιμή που αγοράζει ο Ολλανδός είναι 2,8 ευρώ, όσο περίπου πουλάει και ο Ελληνας παραγωγός. Με την διαφορά πώς ο Ολλανδός, όπως δείχνει και η φωτογραφία, αγοράζει 100 ml ενω ο Έλληνας πουλάει ένα κιλό.

Γνωρίζοντας τον μόχθο του αγρότη της Κρήτης για να παράξει αυτό το ευλογημένο προιόν αναρωτιέμαι για τον ρόλο των συνεταιριστικων οργανώσεων και των κάθε λογής ενώσεων και κρατικών παρατρεχάμενων που όλα αυτά τα χρόνια ευτέλισαν την αξία και τον κόπο του αγρότη και παραγωγού.

Στην Ελλάδα του μνημονίου και της κρίσης ίσως θα'πρεπε να αρχίσουμε να αναζητούμε τα πραγματικά αίτια που μας οδήγησαν ως εδώ. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας (είμαστε στην 90η θέση, 10 μονάδες πίσω και απο την γείτονα Αλβανία), η ποινικοποίηση της τοπικής επιχειρηματικότητας και η προσκόλυση σε κρατικοδίαιτα, ανατολικου τύπου οικονομικά μοντέλα μας κρατάνε δέσμιους και εξαρτημένους με ελάχιστα περιθώρια αυτοτελούς εξόδου απο την κρίση.

Ίσως κάποτε να κατανοήσουμε οτι η διαφορά των 25 ευρώ που επικαρπώνεται ο κάθε Ολλανδός μεσάζων εις βάρος του Ελληνα μικροπαραγωγού δημιουργει αθροιστικά το έλλειμα τρεχουσών συναλαγών και τις υψηλές ανάγκες δανειοδότησης που μας έφεραν ως εδώ. Και ισως δουμε την πραγματικη αξια απο τόν  πλούτο του νησιού σε γεωργικά προιόντα, τουρισμό και υπηρεσίες που τόσο εύκολα ξεπουλάμε σαν πρώτη ύλη στους μεταπράτες της περιουσιας μας.

Γ.Μ.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : http://www.cretalive.gr/new/74854/polites/Xepoulame_ton_plouto_mas-Poso_poleitai_to_kritiko_ladi_stin_Ollandia

Δεν υπάρχουν σχόλια: